Benzinli Otomobillerin Elektrikliğe çevirilmesi

Genel Değerlendirme
Şimdi Değerlendir
[Toplam: 20 Ortalama: 5]

Benzinli Otomobillerin Elektrikliğe çevirilmesi

 

Benzinli otomobillerin elektrikliğe çevirilmesi mümkün mü ?

İzmir’de bir firma, 2 yıllık AR-GE çalışması sonucu benzinli ve dizel araçları elektrikli araçlara dönüştürmeyi başardı. Dönüşüm için ilk adım, aracın motor, yakıt deposu gibi sistemlerinin araçtan çıkarılması oluşuyor. Daha sonra akü sistemi şase arasına yerleştiriliyor.

Sistemle ilgili bilgi veren Firma Genel Müdürü Can Baki, “Akülerin bir bölümünü ön tarafa koyuyoruz. Bu kutunun altında elektrikli motor var. Ağırlığı 90-95 kilogram aracın orjinal motoru 250 kilogram olduğu için dengeyi sağlamak gerekiyor” dedi.

Elektrik dönüşümü yapılmış araçlar, şimdilik şehir içi trafiği için uygun.

Baki, “En çok çevre kirliliğini yaratan şehiriçi trafiğidir. Şehir içindeki araçların durması kalkması emisyon açısından gürültü açısından. Bu akülerle günde 100 ila 200 kilometre arasında menzil yapabilirsiniz. 14 liralık mazot yakıyorsa 1 liralık elektrik harcıyor” diye konuştu.

Elektrikli araçta, benzin göstergesinin yerini de batarya göstergesi alıyor.

Elektrikli Araç Dönüşüm Maliyeti

Elektrikli araç dönüşüm kitlerinin şu andaki maliyeti 4 bin avroyu buluyormuş. Ancak seri üretime geçilmesi ile birlikte 1000 avro civarında bir maliyeti olacağı öngörülüyor.
Türkiye koşullarında ise 10 bin ile 50 bin TL arasında olacağı tahmin ediliyor.

Test sürüşü yaparak tanıtımını yaptığı prototip aracı üreten firmanın verdiği bilgiye göre, dönüşüm yapılan bir aracın %25-30 lara varan bir yakıt tasarrufu sağladığı belirtiliyor.

Benzin, dizel veya LPG ile çalışan araçların bir dönüşüm kiti ile fosil yakıt + elektrik ile çalışacak şekilde hibrit bir çalışma sistemine kavuşturuluyor.

Benzin ve dizelle çalışan Arabalar yaklaşık 10.000 TL karşılığı elektrikli otomobile dönüştürülebiliyor. Sektör kurumlarından ‘Elektromobili’ birliğinin yaptığı basın toplantısında, yakıtlı Arabaların elektriğe dönüştürülmesinin şu anda deneme amaçlı olduğu ve dönüştürüldükten sonra aracın tamamen elektrikle çalıştığı aktarıldı. Elektromobili’den yapılan açıklamada, aracını elektriğe dönüştürmek isteyenler için bu fiyatın gayet makul olduğunu açıkladı.

Avrupa’dan gelen bilgilere göre, elektrikli bir otomobilin fiyatı 28 bin euro olması beklenirken, böylece elektrikli Arabaların normal Arabalara kıyasla yüzde 50 daha pahalı olacağı ifade edildi. Elektromobili Başkanı İliya Levkov, elektriğe dönüştürülen bir otomobilin 100 km mesafede 4.45 TL harcadığını aktardı.

Şu anda Ulaştırma Yüksek Okulu’na ait elektriğe dönüştürülmüş bir aracın yollarda olduğunu kaydeden Levkov, ancak bu Arabata Li-ion pil değil kurşun pillerin kullanıldığını ve bir şarj ile 100 km geçilebildiğini aktardı. Pillerin ağırlığının yaklaşık 350 kg olduğu ve hızı biraz etkilediği ifade edildi. Şimdilik sadece Yüksek Ulaştırma Okulu’nda yapılan bu değişimin endüstri haline dönüşmesi durumunda, şu anda bir okulun bir yaz tatili süresinde yapılan değişimin daha hızlı yapılacağı kaydedildi. Birlik, gelecek üç yıl içinde ülkede 10 bin elektrikli otomobil ve 2 bin şarj istasyonunun olmasını hedefliyor.

Dönüşüm otomobilin motor ve ona bağlı tüm yardımcı gereçler, yakıt deposu gibi sistemlerinin otomobilden çıkartılarak,EFA-S Tarafından üretilip ,dizayn edilmiş akü sistemini barındıran kutunun şase arasına yerleştirilmesi ile gerçekleşiyor.Bu Kutunun Ağırlığı 90-95 kilogram.

Akülerin bir bölümünü otomobilin ön tarafına montajlıyorlar.Bununda sebebi, 90-95 kilogram civarındaki bu akü sistemini barındıran kutunun yerleştirilmesinden sonra oluşabilecek denge sorununu ortadan kaldırmak.Zira Aracın orjinal motoru 250 kilogram olduğu için dengeyi sağlamak gerekiyor.

Akü sistemini barındıran kutunun altında da elektrikli motor var.Son işlem olarakta , benzin göstergesinin yerini de batarya göstergesi monte ediliyor.

Dönüşüm sonrası, uygulama yapılan arabalar şimdilik şehir içi trafiğinde ideal randımanı verebiliyorlar. Bu akülerle günde 100 ila 200 kilometre arasında menzil yapabilirsiniz.

Elektrikli ve Dizel Maliyet karşılaştırması

Elektrikli ve Dizel Maliyet karşılaştırması-Benzinli Otomobillerin Elektrikliğe çevirilmesi
Elektrikli ve Dizel Maliyet karşılaştırması -Benzinli Otomobillerin Elektrikliğe çevirilmesi

Dönüştürme işlemini yapan Türk şirketlerden birisi ; Transformers filminden tanıdık gelecek MEKATRON ‘dur. Firmaya ait link yazı sonunda kaynak olarak yer almaktadır.

İçten Yanmalı Motorların Elektrikli Araca Dönüştürülmesi

Faaliyet:
Mevcut İçten Yanmalı Motora sahip Fosil Yakıt Kullanan araçları %100 Elektrikli Araca Dönüşüm çalışmalarıdır.
Proje Aralık 2010 tarihi itibarı ile KOSGEB tarafından Arge projesi olarak desteklenmiştir. Proje kapsamında ilk olarak Hyundai Accent Era marka aracın dönüşümü yapılmaktadır.

Projenin Amacı:
Sanayi Bakanlığının AİTM Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle (30 Kasım 2010 tarih, 27771 sayılı) Tip/Onay Belgesi alınması kaydıyla Elektrikli Araç Dönüşüm işlerine izin verilmektedir.  Dönüşüm sonrası aracın ruhsatına Elektrikli Araçtır yazısı yazılmaktadır.

Trafikteki mevcut araçların özellikle Ticari Taksiler, Servis Araçları, Şirket Araç Filololarının Elektrikliye Dönüştürülmesidir. Ticari Taksiler grubunda 2 araç modelinin Dönüşümü hedeflenmiştir.
Hyundai Accent Era (Bu çalışma tamlanmıştır, Araç Tip/Onay testlerine hazırlanmaktadır.) FIAT Albea (Hyundai Accent Era için geliştirilen know-how aynı şekilde bu projeye uygulanacaktır. 1 adet prototip aracın dönüşümü yapılarak Tip/Onay Belgesinin alınması 2012 yılı içinde planlanmıştır.)

Elektrikli Araca Dönüşüm ile tüketici sadece sıfır kilometre elektrikli alma tercihinin yanısıra sahip olduğu “ikinci el” aracını da elektrikliye çevirme
fırsatına sahip olacaktır.  Ayrıca Tarım’da kullanılan Traktörlerinde Elektrikliye dönüştürülmesi konusu Çiftçilere sağlayacak fayda ve alınacak yatırım teşvikleri açısından caziptir. 2012 yılı içinde 1 adet Traktör’ün Elektrikliye Dönüşümü gerçekleştirilecektir.

İlk Dönüşümü Yapılan Araç:
Prototip Dönüşüm projesi ilk etapta içten yanmalı motora sahip Hyundai Accent model araca uygulanmıştır. Takip eden sunum sayfalarında sırasıyla Hyundai Accent Era Dönüşümü, Servis Minibüsleri Dönüşümü, Traktör dönüşümü hakkında kısa açıklamalar yapılacaktır.

 

Hyundai Accent Era Dönüşümü – Benzinli Otomobillerin Elektrikliğe çevirilmesi

2008 model 1.4 Benzinli motora sahip Hyundai Accent Era modeli araç %100 Elektrikli Araca Dönüştürülmüştür.

Dönüşüm ile Aşağıda listelenen aracın mevcut parçaları bir daha kullanılmamak üzere araçtan sökülmüştür.

  • Benzinli İçten Yanmalı Motor,
  • Şanzıman, difransiyel,
  • Debriyaj, baskı/balata, vites kolu
  • Şarz dinamosu,
  • Marş motoru,
  • Aracın aküsü,
  • Radyatör,
  • Egzoz sistemi,
  • Yakıt deposu,

Hyundai Accent Era Dönüşümü – Benzinli Otomobillerin Elektrikliğe çevirilmesi

Sökülen parçaların yerine Tahrik Yönetim Sistemi (elektrik motoru, motor kontrol cihazı, elektrikli araca özel tek dişli oranlı şanzıman/difransiyel, araç kontrol ünitesi) Güç Yönetim Sistemi (Lithium Fosfat batarya grubu, batarya yönetim sistemi, araç içi şarz cihazı, DC/DC çevirici) takılmıştır.

Dönüşümü Yapılan Hyundai Accent Aracın Temel Teknik Özellikleri

Aracın Motoru                     : AC tip, (Regeneratif frenlemeli, Motor kontrol bilgisayarlı)
Aracın Azami Hızı               : 117 km/saat (11:1 şanzıman/difransiyel dişli oranında)
Araç Şanzıman/Difransiyeli: Tek Dişli Oranlı (8:1, 10:1 veya 11:1 toplam dişli oranlarında)

Aracın Bataryaları               : Lithium Fosfat (en az 3000 kere şarz ömrü)
Bataryaların Şarzı               : Araç içi şarz cihazı (Her hangi bir 220 volt prizde çalışabilen) Ayrıca SAE-J1772 ve CHAdeMO konnektörleri ile uyumlu
Araç menzili                        : 180 km (şarz sonrası ikinci şarza kadar gidilecek yol)

Dönüşüm Sonrası Araç Ağırlığı: 1400 kg (dönüşüm ile orjinal ağırlık 130 kg artmıştır.)
Sarfiyat                                 : Kilometrede sadece 2 kuruş. (Ankara-İstanbul arası 9 lira)
Diğer                                     : Sıfır Emisyon, Sessiz

Hyundai Accent Era Dönüşüm Projesi ile elde edilen Avantajlar,

  • 1 km’de 2 kuruş elektrik maliyeti olmaktadır.
  • İçten yanmalı motorlu araçlarda yer alan ve devamlı bakım, yedek parça ihtiyacı gerektiren içten yanmalı motor, şarz dinamosu, marş motoru,radyatör, egsoz sisteminin elektrikli araçta olmamasından dolayı bakım ve tamir masraflarında kayda değer bir şekilde tasarruf sağlanmıştır.
  •  Dönüşümü yapılan araç 220 volt priz olan her yerde şarz edilebilecektir.
  •  Tüm elektrikli araç bileşenlerinin (elektrik motoru, kontrol cihazı, piller, şarz cihazı ve diğer aksesuarların Milli olarak üretimlerine başlanılacak, ülke ekonomisine kazanım sağlanacaktır.

 

Dönüşümü tamamlanmış örnekler arasına Skoda Fabia Favorit ve Renault Broadway’de girmiş.

Benzinli Otomobillerin Elektrikliğe çevirilmesi
elektrikli skoda favorit – Benzinli Otomobillerin Elektrikliğe çevirilmesi

 

Benzinli Otomobillerin Elektrikliğe çevirilmesi
elektrikli skoda favorit2 -Benzinli Otomobillerin Elektrikliğe çevirilmesi

 

Benzinli Otomobillerin Elektrikliğe çevirilmesine dair Mevzuat Resmi Gazete

Elektrikli ve Hibrit Araçlar Derneği

Mevzuatta Elektrikli Araçlar

ANKETE KATILARAK GÖRÜŞLERİNİZİ BİZLERLE PAYLAŞMAYI LÜTFEN UNUTMAYIN. TEŞEKKÜRLER.

[polldaddy poll=8034894]

 

Benzinli Otomobillerin Elektrikliğe çevirilmesine dair hikayeler ; 

 

 

 

Benzinli Otomobillerin Elektrikliğe çevirilmesi konusunda ne düşünüyorsun ?

 

Kaynak : Diyelectriccar

 

Honda E – Mini Elektrikli Oto

Elektrikli Porsche EV

En ucuz Elektrikli Araba- Fiat 126 E-Bis

Benzinli otomobillerin elektrikliğe çevirilmesi hk.da araştırma yazısıdır.

Genel Değerlendirme
Şimdi Değerlendir
[Toplam: 20 Ortalama: 5]
Hayat Paylaşınca Güzel ;)
Share

18 thoughts on “Benzinli Otomobillerin Elektrikliğe çevirilmesi

  1. Elektrikli araç dönüşümü nün hemen başlaması gerek merakla sanayi bakanlığı kararını bekliyoruz araçlarımızın yakıt israfını azaltmak için onu bekliyoruz aracımıza binemez olduk

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.